Żegluj gdzie poniosą marzenia

Adriatyk – Chorwacja

Wjazd do Chorwacji

 

Od 1 lipca 2013 r. Chorwacja należy do Unii Europejskiej. Na teren Chorwacji można wjechać okazując dowód osobisty. Paszport jest konieczny, gdy podróżujemy przez kraje gdzie jest wymagane jego posiadanie np. Bośnia i Hercegowina

Chorwacja nie należy do Schengen.

Podróżując po Europie warto wcześniej odebrać we właściwym oddziale NFZ kartę EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego). Ułatwia ona formalności w razie konieczności wizyty u lekarza za granicą.

 

Waluta

 

Waluta chorwacka to kuna (HRK). W zależności od kursów walut 1 HRK = 0,62 PLN a 1 EUR = 7,3 HRK. Z bankomatu można wypłacić walutę miejscową. W miejscowościach turystycznych jest wiele kantorów, gdzie można wymienić pieniądze.

 

Kiedy żeglować?

 

Sezon żeglarski w Chorwacji trwa 7 miesięcy – od kwietnia do października. Im bliżej wakacji tym temperatura powietrza i wody jest wyższa a turystów przybywa.

Dla szukających mocniejszych wiatrów – najlepsze będą kwiecień i październik. Lubiących wysokie temperatury ucieszy lipiec i sierpień. Maj, czerwiec i wrzesień to miesiące idealne dla osób, które wolą odpoczynek w mniej gwarnym otoczeniu.

Większą część roku – jako kapitanowie – spędzamy żeglując po Adriatyku. Czarterujemy jachty ze wszystkich chorwackich (i nie tylko) marim. Jakie rejsy organizujemy i gdzie pływamy oraz jak wygladają nasze szkolenia żeglarskie w Chorwacji opisujemy w dziale Oferta.

 

Chorwacka kuchnia

 

Smaki Chorwacji to mieszanka kuchni śródziemnomorskiej (nadmorska części kraju, wybrzeże), kuchni środkowoeuropejskiej (region Chorwacji centralnej i północnej) oraz kuchni tureckiej (północny – wschód). W Chorwacji spotykamy też potrawy unikalne, znane tylko na określonych terenach.

Kuchnia opiera się na dobrze wysmażonych lub grillowanych mięsach, smażonych rybach, owocach morza. Potrawy przyrządzane są z użyciem takich składników jak sery, oliwki i owoce nie pomijając dań warzywnych i surówek.

W regionach jak Istria i Dalmacja serwowane dania mają wyraźny, śródziemnomorski charakter. Tamtejsza kuchnia słynnie z suszonych i wędzonych szynek – prsutu, podawanych z oliwkami, nadziewanymi kozim serem.

Nad morzem z łatwością skosztujemy owoców morza i potraw z przeróżnych gatunków ryb.

 

Klimat

 

W Chorwacji czyli tam panuje klimat śródziemnomorski (wybrzeże) i kontynentalny (w głębi kraju).

W części kontynentalnej klimat jest podobny do warunków panujących w Polskc. Temperatura jest przeciętnie wyższa o kilka stopni niż u nas.

W rejonie górskim panuje klimat górski, charakteryzujący się większymi opadami (w zimie jest bardzo dużo śniegu).

 

Wybrzeże w sezonie

 

Na wybrzeżu panuje klimat śródziemnomorski, a więc ciepły i łagodny. W lecie temperatura maksymalna wynosi ok. 30 oC, minimalna ok. 20. W zimie temperatura rzadko jest ujemna, śniegu właściwie nie ma.

Pogoda w lecie potrafi się zmieniać błyskawicznie, opady są zazwyczaj krótkie i obfite. Czasami burza potrafi uderzyć niespodziewanie i dokonać sporych zniszczeń np. powyrywać drzewa, by godzinę później znów zaświeciło słońce.

W okresie od maja do października długotrwałe załamania pogody właściwie się nie zdarzają. Dużą zaletą jest także to, że nie ma bardzo różnicy temperatury między dniem a nocą.

Cechą charakterystyczną chorwackiego wybrzeża jest stosunkowo częste występowanie silnych wiatrów. Wiatr od strony lądu – bora (bura) jest wiatrem typu fenowego (jak halny). Spływa z gór. Jest suchy i chłodny. Gdy wieje bora, powietrze jest rześkie, niebo czyste, a pogoda bezdeszczowa. Kiedy wieje drugi często spotykany rodzaj wiatru, yugo (południowy), powietrze jest bardzo wilgotne i gorące.

Wyspy mają przewagę nad lądem. Chmury raczej je omijają. Klimat na całym wybrzeżu jest podobny i między południem a północą nie ma dużej różnicy temperatury czy ilości opadów. Dalmacja jest bardziej wysunięta na południe, tym samym jest tam nieco cieplej.

Upały najbardziej dają się we znaki w czerwcu i lipcu. Lato jest na wybrzeżu upalne. Cztery miesiące, w których średnia temperatura dobowa przekracza 20 oC, to pełnia sezonu turystycznego.

Miesiące takie jak maj czy październik dobre są dla osób źle znoszących ciepło. Wiele osób uważa przełom lata i jesieni (wrzesień i początek października) za najpiękniejszy okres na chorwackim wybrzeżu. Słońce nie jest już dokuczliwe, a ciągle jest ciepło, ciepła jest także woda w morzu.

 

Wybrzeże poza sezonem

 

Miesiące zimowe są na chorwackim wybrzeżu mokre i wietrzne.

Masa wody w morzu sprawia, że temperatura powietrza praktycznie nigdy nie spada tam poniżej zera (woda zawsze ma przynajmniej 10 oC). Te warunki panują tylko przy samej linii brzegowej.

W górach temperatura często spada poniżej zera. Różnica temperatury może sięgać na odcinku kilkudziesięciu kilometrów nawet kilkunastu stopni. Jeśli przyjechaliście z głębi Chorwacji nad morze i nagle pod swoim samochodem widzicie wielką kałużę wody, nie przejmujcie się – to tylko nagle stopniał cały śnieg nagromadzony w zakamarkach auta.

Nad Adriatykiem nawet w najzimniejsze miesiące temperatura dosyć często przekracza 15 oC. Średnia dobowa temperatura w styczniu to 8.3 oC. Niektórzy mieszkańcy wysp śnieg oglądają raz na parę lat.

Adriatyk zimą jest częściej wzburzony, ale i wtedy jest morzem w miarę łagodnym. O turystyce w skali letniego wypoczynku oczywiście nie ma mowy, ale i tak notuje się pewną ilość turystów przybywających na wybrzeże zimą.

Informacje o Chorwacji i czarterowniu jachtów znajdziesz tutaj.